verstandelijke beperking Vrouwen Mannen Partners Hulpverleners Dissociatie
problematiek


Informatie voor Vrouwen

Binnen onze instelling wordt sinds 1984 gespecialiseerde hulp verleend aan slachtoffers van seksueel geweld. Cliënten kunnen zich aanmelden in verband met actuele seksueel misbruiksituaties, als ook voor verwerking van ervaringen uit het verleden.
De geboden hulp bestaat uit individuele therapie die gegeven wordt in wekelijkse sessies van 50 minuten.

Wat is seksueel geweld
Dat wil zeggen, dat iemand binnen een vertrouwensrelatie seksuele handelingen pleegt met kinderen/jongeren. (meisjes en jongens). Dit gebeurt onder druk/dwang om de volwassene seksueel te bevredigen. Incest/seksueelgeweld is machtsmisbruik door een vertrouwenspersoon die door leeftijd en fysiek overwicht het kind/de jongere kan dwingen seksuele handelingen te plegen of te ondergaan.
Vaak beginnen dit soort dingen heel onschuldig, bijvoorbeeld met stoeien of opmerkingen, maar kan ook uitlopen tot verkrachting. Het kan eenmalig zijn of jarenlang duren.
Het slachtoffer voelt zich vaak gechanteerd of op andere manieren onder druk gezet, door bijvoorbeeld het geven van kadootjes of extra aandacht maar ook door fysiek- geestelijk- emotioneel geweld. Hierdoor voelen slachtoffers zich vaak verantwoordelijk en schuldig aan de situatie en komen daardoor niet naar buiten met het gebeurde.

Gevolgen
Schuld- schaamte- en verantwoordelijkheidsgevoelens maken dat slachtoffers hun woede, onmacht en verdriet niet durven voelen en uiten. Dit werkt vaak door in relaties met partners, in de opvoeding van kinderen en sociale contacten.

Het beeld dat mensen vaak naar buiten laten zien is dat van de sterke, hulpvaardige en betrokken persoon. Van binnen bestaat er echter een ander beeld, namelijk van een kwetsbaarder en onzekerder persoon.
Door de seksueelgeweldservaringen durven mensen deze kant niet te laten zien en zijn hierdoor niet in staat optimaal te functioneren in hun dagelijks bestaan.
Er zijn heel wat mensen met zo'n ervaring.

Disciplines (alleen vrouwelijke hulpverleners)
- Integratief trauma therapeut.
- Maatschappelijk werkenden.
- Psychosociale Hulpverleners.

Aanmelding
Aanmelden kan via verwijzing of via aanmelding door de ouders/verzorgers of uzelf.
Dit kan elke Maandag, Dinsdag en Woensdag, van 9.00 tot 11.00 uur.
Via de secretaresse zal om algemene gegevens gevraagd worden. Een afspraak voor intake kan direct gemaakt worden, zodat deze op korte termijn kan plaatsvinden. Na de intake zal binnen twee weken de therapie opgestart worden in overleg met de cliënt. Een therapiesessie duurt  ongeveer 50 minuten.

Wilt u contact of informatie over onze therapiemogelijkheden, klik dan boven aan de pagina op 'contact'.

Terug naar boven
© 2018 - Centrum Psychotrauma Hulpverlening Flevoland